*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Privatøkonomi | 3 min

Ny rente til F5- og F3-lån – og nyt rentetillæg til F-kort

Er du en af de 8.000 boligejere, der skal have ny rente på dit F3 eller F5-lån den 1. juli? Eller en af de 16.000 med F-kort, der skal have nyt rentetillæg? Så er det en god idé at læse med her.

Nykredit

Den seneste tid har budt på renteauktioner – altså rentetilpasning – for Totalkreditlånene F3 og F5. Har du et af disse lån, ved du sikkert allerede, at renten er landet på et markant højere niveau. Pr. 1. juli vil renten nemlig ligge på 3,1%-3,2%, og det er en voldsom stigning, da begge lån de seneste tre og fem år har haft negativ rente. 

F1 er dyrest

De boligejere, der har valgt at skifte fra enten et F3 eller F5-lån til et F1-lån, skal betale den højeste rente – nemlig 3,82%.

F1-lånet er altså forholdsvist dyrt, og det er ikke egnet til at have i længere tid. Et skift fra F3 eller F5 kan dog give mening, hvis du fx skal flytte inden for kort tid. Det kan også være, du ønsker at spekulere i, at renten på F3- og F5-lån måske er lavere, når F1-lånet skal rentetilpasses til næste år. I så fald kan du låse renten fast i flere år til den tid. Men du risikerer naturligvis, at renten på såvel F1-, F3- og F5-lån er højere næste år.

Nyt rentetillæg på F-kort-lån

For Totalkredits F-kort-lån skal rentetillægget ændres hver 3. år, og næste gang er 1. juli. Det betyder, at fra den dato skal ca. 16.000 boligejere – alene på grund af ændret rentetillæg – betale lidt mere i rente på deres lån.

Rentetillægget har hidtil ligget på 0,12% og 0,2%, og det er nu steget til enten 0,42% og 0,43%. Der er to satser, fordi lånene er blevet solgt over to omgange, og derfor er satsen for rentetillægget ikke landet på præcis det samme. Den gode nyhed er dog, at rentetillægget ikke er steget helt så meget som forventet.

Rentefald i sigte?

Den samlede rente, du betaler på et F-kort-lån, består af rentetillægget og en underliggende rente, der kan ændre sig to gange om året, nemlig i januar og juli. Lige nu er forventningen, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renten i den kommende tid, og hvis det sker, vil det smitte af på lånets samlede rente, som vil falde.

Husk at ændre din forskudsopgørelse

Et lille plaster på såret er, at når du skal betale mere i rente, kan du også trække mere fra i skat. Dermed får du udbetalt mere i løn, og det kan måske gøre det lidt lettere for dig at betale de højere renter.

Men husk - du skal selv gå ind ændre i din forskudsopgørelse på skat.dk, hvis du vil have glæde af dit højere rentefradrag allerede i år. Gør du ikke det, får du pengene tilbage i skat til næste år. Men det er faktisk ikke en god ide at lade den form for opsparing stå hos skattestyrelsen, da du kan få en bedre rente andre steder.

 

Model.Name photo

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Artikel Privatøkonomi
11. juni, 2024

Endelig faldt renten

Har du sukket efter lavere rente? Hvis du har et lån med helt kort rente, kan du glæde dig til en rentelettelse allerede 1. juli.
Artikel Privatøkonomi
19. april, 2024

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Artikel Bolig
7. juni, 2024

Nykredit sænker renten

Nykredit sænker renten for både privat- og erhvervskunder på en række produkter, så det kan blive endnu mere attraktivt at have lån i en foreningsejet bank.