Og hvad er indtrykket så af de nye vurderinger? Vi har spurgt boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen.
”Det er blevet en lige så forvirrende start, som man havde kunnet frygte. Udfordringen er, at det er en foreløbig vurdering, der skal rettes sidenhen. De vurderinger, vi har fået nu, har ikke været underlagt en manuel gennemgang, og det giver selvfølgelig nogle sager, hvor vurderingen er helt skæv.”
Det er nemlig værd at bide mærke i, at det er en ”foreløbig 2022-vurdering”, som gælder, indtil Vurderingsstyrelsen får udarbejdet den endelige 2022-vurdering.
Det er den vurdering, du har fået nu, der ved årsskiftet kommer til at afgøre, om du skal have en skattelettelse eller en skatterabat, når de nye boligskatteregler træder i kraft. Når Vurderingsstyrelsen på et senere tidspunkt er færdige med de endelige 2022-vurderinger, så genberegnes og efterreguleres boligskatten for 2024.
Hvad skal du gøre som boligkøber eller -sælger?
Står du og skal købe eller sælge bolig, hvor du mistænker, at den foreløbige vurdering ikke er retvisende, har du mulighed for at få en lokal ejendomsmægler til at vurdere boligen. Derefter kan du kontakte Vurderingsstyrelsen.
”Vurderingsstyrelsen har mulighed for at justere den foreløbige vurdering, hvis du skal købe eller sælge og har en ny vurdering fra en ejendomsmægler. Styrelsen er lydhør og indstillet på at hjælpe,” siger Mira Lie Nielsen.
Læs mere: Ændring af den foreløbige vurdering (vurderingsportalen.dk)
Rådet fra økonomen er, at du som køber – som altid – skal tænke langsigtet og købe efter behov. Og hvis du skal sikre dig en evt. skatterabat på boligen, skal du overtage den senest 31. december 2023.
Nye tider uden skattestop
Som boligejere skal vi i det hele taget vænne os til nye tider. Fra og med 2024 er det slut med boligskattestop på ejendomsværdiskatten og stigningsbegrænsning på grundskylden. Fremover får vi nye ejendomsvurderinger med to års mellemrum, og hvis vurderingen stiger, så stiger boligskatten.
I den overgangsfase vi står i nu, har man sikret, at ingen boligejere kommer til at betale mere i skat. Men fremover vil skatten altså komme til at bevæge sig.
Læs også: Skattelettelse eller skatterabat? Bliv klogere på begreberne her
Midlertidig vurdering uden klagemulighed
Den ”foreløbige 2022-vurdering” er Vurderingsstyrelsens bedste bud på, hvad en ejerbolig var værd 1/1-2022- altså for knap to år siden. Vurderingen vil være skattegrundlag for boligskatterne ved overgangen til de nye regler i 2024, men da det er en midlertidig vurdering og ikke en ”rigtig eller ”endelig” vurdering, så kan man ikke klage over den.
Boligejerne må altså leve med i 2024 at skulle betale boligskat på baggrund af en værdi, som kan komme til at ændre sig, og man kan som boligejer risikere, at der vil være restskat, der skal betales en gang i fremtiden. Har man eksempelvis fået en for lav ejendomsvurdering og fået sig en pæn skattelettelse næste år, så vil der altså på et tidspunkt komme en regning, da der er en restskat, som skal betales.
”For mange boligejere vil der sikkert kun være små reguleringer, når den endelige 2022-vurdering en dag foreligger, men vi kan ikke komme uden om, at hele denne overgang er så rodet, at mange boligejere er ramt af usikkerhed og bange anelser for konsekvenserne for deres boligskat og ejendomsværdi. Et yderligere forvirrende element er, at den foreløbige 2022-vurdering kommer før, end hovedparten af landets boligejere har modtaget deres længe ventede 2020-vurdering, og derfor skal forvirringen nok blive tæt på total, når disse i stort antal efter planen bliver sendt ud i 2024. 2020-vurderingerne har betydning for beskatningen i årene 2021-2023, og for en evt. tilbagebetaling af for meget betalt boligskat for årene 2011-2020,” siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.
Vores samarbejdspartnere fra Nybolig har lavet en boligskatteberegner, hvor du kan få en indikation af, hvad du skal betale i boligskat i 2024 - og om du står til en eventuel skatterabat. Prøv beregneren her.
Du kan ikke se din boligskat i ejendomsvurderingen
Det er en ejendomsvurdering, som lander i den digitale postkasse, og ikke en skattebillet. Boligejerne kan derfor ikke 12. september 2023 se, hvad de skal betale i boligskat i 2024. Det sker først til november, når forskudsopgørelserne for 2024 begynder at blive sendt ud. I forskudsopgørelsen kan man til den tid se både, hvad ejendomsværdiskatten og grundskylden kommer til at være. Man vil også kunne se, om man er en af de 80% af boligejerne som står til en skattelettelse i 2024, eller om man tilhører de resterende 20% som tildeles en skatterabat, der sikrer, at boligskatten ikke stiger som følge af de nye regler. Som hovedregel er der skattelettelser på vej til landets husejere, mens budgettet hos ejerne af ejerlejligheder beskyttes af skatterabatten. Men det er altså beløb, som vil blive korrigeret, når den endelige 2022-vurdering kommer.
Kan man ikke vente til forskudsopgørelsen med at se boligskatten for 2024, kan man få en ide om beløbenes størrelse på en af de boligskatteberegnere, som bl.a. Skatteministeriet stiller til rådighed.
Mere om boligskat og ejendomsvurderinger
Vil du læse mere om boligskat og ejendomsvurderinger, så besøg vores tema-side: Nye boligskatter og ejendomsvurderinger
Læs med her: planlægger du overdragelse af fast ejendom?