Varmepumpe

Rådgivning blev Pernille og Jespers vej ud af oliefyr-kaos

Pernille og Jesper fik et oliefyr med i købet, da de tog springet fra en 56 kvadratmeter lejlighed i Søborg til den 110 kvadratmeter store 60’er-villa i Skovlunde vest for København. Udskiftningen af oliefyret står højt på parrets ønskeliste, men processen har været frustrerende. Lige indtil de fik en rådgiver på sagen.

Mand og kvinde der sidder

Med første barn på vej og et ønske om masser af plads til familiebesøg og grønne områder at boltre sig på flyttede Pernille Lützen Adelkvist og hendes mand Jesper Lützen Adelkvist for nyligt ind i deres nye hus i Skovlunde. Parret, der er i slutningen af 20’erne, købte huset, velvidende at oliefyret skal skiftes – hurtigst muligt.

"Vi undersøgte mulighederne for opvarmning i området og valgte så et hus, hvor vinduerne fx ikke også skulle skiftes. Så stor en omgang ville vi ikke ud i," forklarer Pernille og tilføjer:

"Vi har stået med en lang række spørgsmål – det mest afgørende har været, om vi skal vælge et gasfyr eller en varmepumpe? Og når det valg er taget, kommer så finansieringen af udskiftningen. Hvordan skal vi tilrettelægge det lån bedst muligt?"

Mand kigger på oliefyr

Parret var optimistiske i forhold til processen og gik først i gang med at indsamle viden og tage kontakt til relevante firmaer efter indflytningen.

"Vi er virkelig overraskede over, hvor svært det har været at få rådgivning om det her. Det har været udfordrende og forvirrende at finde information selv, og de relevante virksomheder vender ikke tilbage på vores henvendelser. Der er ikke rigtig nogen til at gribe én, og det har været meget frustrerende at stå i," siger Pernille opgivende.

Efter vedholdende og intensiv research er det dog endelig lykkes parret at få fem forskellige VVS-firmaer med salg af og ekspertise inden for varmepumper og gasfyr ud for at rådgive og vurdere, hvilken løsning der er bedst for dem. Både økonomisk og miljømæssigt.

Helt afgørende med rådgivning

"Det har været helt afgørende at få rådgivning fra de her VVS-firmaer. Virksomhederne vil selvfølgelig altid anbefale deres egen løsning, men nu er projektet blevet konkret, og vi er kommet tættere på at kunne tage en beslutning," siger Pernille.

Parret har bl.a. fået et tilbud på under 80.000 kroner for installation af en varmepumpe.

"Før vi fik det konkrete tilbud, troede vi, at det ville koste mindst 100.000 kroner, men varmepumpen virker umiddelbart som den mest bæredygtige løsning for os på alle parametre. Det har vi bare ikke kunnet finde frem til selv," fastslår Pernille.

Det konkrete tilbud viser, at Pernille og Jesper kommer til at spare ca. 11.000 kroner i varmeregningen om året ved at skifte oliefyret ud med en varmepumpe. Dertil kommer også en besparelse på alt elforbrug over 4.000 KW, når de konverterer til en varmepumpe.

Husk tilskuddene

Mand der står foran stige

Pernille fremhæver en anden afgørende pointe ved at få konkret rådgivning fra virksomheder, som tilbyder de forskellige varmeløsninger:

"Der eksisterer en række energitilskud, og det var en jungle for os at finde rundt i. Men håndværkerne har styr på dem, og det betyder, at vi i et af tilbuddene kan trække omkring 7-8.000 kroner fra prisen på grund af håndværkerfradrag og energitilskud. Det havde vi ikke selv kunnet gennemskue."

Lige nu koster det parret 21.000 kroner om året at varme huset op. Derfor er det vigtigt for dem, at de efter en udskiftning af oliefyret ikke sidder for mere end det beløb årligt de næste fem år.

"Det betyder jo, at det bliver billigere for os at sidde i huset efter fem år. Så får vi pludselig et større rådighedsbeløb. Derfor skal udgifterne til den nye varmekilde inklusive afbetaling til lånet ikke overstige 21.000 kroner om året," forklarer Pernille om deres overvejelser.

Har du planer om at skifte dit gas- eller oliefyr ud med en varmepumpe, kan du lige nu gøre udskiftningen billigere ved at søge tilskud fra Totalkredit.

Læs mere om, hvilke tilskud og fradrag du kan få, når du energirenoverer

Start tidligt

Det har været frustrerende for parret ikke at kunne få den nødvendige rådgivning tidligere i processen, selvom Pernille har svært ved at se, hvad de skulle have gjort anderledes. I stedet råder de andre til at være tålmodige, vedholdende og starte i god tid med at indsamle viden og se på økonomien. Både i forhold til varmeforbruget men også på længere sigt.

"Økonomien i huset er rigtig vigtig for os. Vi skal kunne se, at huset bliver billigere at sidde i, når vi har skiftet oliefyret med en anden varmekilde. Vores investeringshorisont er ikke, at vi skal bo her resten af livet, så vi vil gerne kunne sælge om 5-10 år måske. Og så vil vi jo helst give et hus videre, som er blevet sundere at leve i – på alle måder."

Pernille og Jesper forventer at tage en endelig beslutning om, hvorvidt de skal have varmepumpe eller gasfyr på den anden side af sommeren. Så er der nemlig lidt luft i økonomien igen.

Artiklen er opdateret i marts 2022.

Så meget sparer Pernille og Jesper

Se regnestykket her

gastech.dk kan du få en idé om, hvor meget du sparer både miljøet og din pengepung for, når du skifter oliefyret ud med en anden varmekilde. Det er vigtigt at være opmærksom på, at beregneren er vejledende. For Jesper og Pernille ser regnestykket sådan ud:

Nuværende varmeomkostning til oliefyr pr. år

                            21.000 kr.

 

Udskiftning til naturgas

Udskiftning til luft-til-vand varmepumpe

Ny årlig varmeomkostning

12.861 kr.

10.147 kr.

Årlig besparelse

8.139 kr.

10.853 kr.

Besparelse efter 15 år

122.084 kr.

162.788 kr.

Årlig CO2-reduktion

2.224 kg.

4.718 kg.

Tre gode råd

  • 1. Vær tålmodig og vedholdende
  • mandlig medarbejder med slips
    2. Få rådgivning
  • mønter
    3. Tag højde for energioptimering i budgettet, inden I køber bolig

Sådan søger I om tilskud

I har mulighed for at bruge håndværkerfradraget til at trække arbejdsløn til energirenoveringer og klimatiltag fra i skat.

I kan bruge tilskud fra energiselskaberne og håndværkerfradraget til samme renovering.

Sådan søger I:

  1. Ansøg
  2. Indgå aftale
  3. Udfør
  4. Færdigmeld
  5. Indberet

Læs mere på https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud-og-fradrag

Vælg en grønnere løsning

Landing page Grønnere Danmark

Et grønnere Danmark

Du kan også bruge Energiberegneren til at regne på husets energimærke – også selvom dit hus ikke har et energimærke i forvejen. Energimærket er en slags varedeklaration, der fortæller noget om husets evne til bl.a. at holde på varmen. Det kan være en fordel for dig, at dit hus har et energimærke. Hvis du fx vil søge offentligt tilskud til at energirenovere dit hus, er det nemlig et krav, at dit hus har et energimærke.

Se de grønne tiltag