Ord som »Bauhaus« og »genbrugsplads« var ved at spolere familiefreden: Nu har de et energioptimeret drømmehus
På en villavej i Hvidovre har familien Villadsen og Sørensen givet deres hus fra 1930’erne et tidssvarende ansigtsløft. Og det er ikke bare i æstetisk forstand. Med energiruder og isolering af tag og vægge er huset nemlig rykket ind i en ny tid, hvor vores boliger er med i klimakampen, og hvor det energioptimerede hus har forhøjet værdi.
Det var en helt særlig dag, da Camilla Villadsen og Martin Sørensen i sommer kunne invitere genboerne ind i deres halvstøvede stue. I vinduerne hang forventningsfulde dannebrogsflag. Og i et ellers nøgent rum stod børnenes lille TV-skærm midlertidigt placeret på en reol.
Det var ikke bare den sommeraften, hvor Danmark vandt 2-1 over Tjekkiet i EM-kvartfinalen. Det var også dagen, hvor de endelig kunne flytte ud af den kælder, de i månedsvis havde boet i, mens stueetagen svømmede i byggerod.
"Alt regnes i fodboldbegivenheder herhjemme«, griner Camilla Villadsen, da vi besøger hende, hendes mand og deres to børn Oscar og Anton i Hvidovre. »Men det var en helt fantastisk dag, der markerede starten på et nyt kapitel for os", tilføjer hun.
At være sammen uden at lave det samme
Selv om huset fra 1937 udefra ligner så mange andre fra sin tid – med røde mursten, sorte tegl og et lille trappe-repos foran hoveddøren – er det en helt anden tid, der ligger på den anden side af dørtærsklen. Her åbner huset sig i ét stort rum med kombineret legeområde, TV-stue og køkken-alrum, så familien altid har mulighed for at »være sammen uden nødvendigvis at lave det samme«, som de forklarer det.
Det var imidlertid langt fra sådan, det så ud, da de flyttede ind for godt syv år siden. Dengang var huset 79 kvadratmeter, inddelt i små værelser og med en delvist uudnyttet kælder.
"Huset var faktisk mere eller mindre indflytningsklart, da vi købte det. Men når man får børn, kommer albueplads hurtigt i høj kurs. Og selv om vi hurtigt drømte om at udvide, var overskuddet der ikke til det dengang", siger Camilla Villadsen, mens nummeret ‘Our House’ af Madness meget passende flyder ud af radioen.
Dejligt med lidt privatliv
"Vi havde et barn på 1,5 år, to fuldtidsjobs – Martin som sikkerhedstekniker, jeg som anæstesisygeplejerske – og var derudover engageret i diverse idrætsforeninger. Så vi valgte i stedet at udvide med en kæmpe terrasse. Men om vinteren savnede vi de ekstra kvadratmeter", siger hun, mens vi bevæger os gennem den i dag tilbyggede stue, der fører ned i kælderen, som i dag er en fuldt integreret del af huset.
"Der gemmer sig et barn derinde", siger hun så og peger ind i kælderen, der rummer både bryggers og det børneværelse, som drengene deler. Og selv om det da er hyggeligt nok at sove i køjeseng med sin lillebror, så bliver det nu dejligt nok med lidt privatliv, forstår man på den 9-årige Oscar, der har indlogeret sig i underkøjen.
"Det her er den originale del af huset. Her boede vi under ombygningen ovenpå, og det er den del, vi nu for alvor skal til at tage fat på, så drengene kan få et fællesrum til bordfodbold og playstation, og Anton kan få sit eget værelse", siger hun med en nysgerrig 6-årig om benet.
Ønsket om mere plads blev mildest talt ikke mindre, da andet barn kom til. Og efter en tur i banken påbegyndte de i efteråret 2020 renoveringen af den eksisterende del af huset og en udbygning, så huset i dag er 130 kvadratmeter stort. En ombygning, hvor det ene energitiltag efter det andet har fundet vejen ind.
Historien fortsætter
Læs mere om Camillas og Martins bæredygtige renoveringsprojekt på Politikens hjemmeside her.
Se flere grønne cases
Per skifter sine vinduer og døre - "Som boligejer har jeg et ansvar for miljøet"
Anne og Richard har bygget sig bæredygtigt ud af deres livs boligkrise: "Vi har alle et ansvar for at vise en bedre vej"
Da en vandskade for fire år siden blotlagde store problemer i Anne og Richards hus på Amager, kunne de enten vælge at flygte eller tage fat. Det blev starten på den bæredygtige renovering.