Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Nytår
Artikel Privatøkonomi | 5 min

Fire ting, du skal huske inden nytår

I denne søde juletid, hvor Dankortet gløder, kan det være godt at tænke på, at der heldigvis kan være penge at spare andre steder – fx hvis du husker at forholde dig til disse fire ting inden nytår. Læs med her.

Nykredit

Selvom du sikkert har rigeligt at se til frem mod jul og nytår, er der ifølge formueekspert Jeanette Kølbek fire ting, du bør bruge lidt tid på, inden du lader champagnepropperne springe nytårsnat, nemlig:

  1. Restskat
  2. Ekstra indbetaling på pension
  3. Skat på aktier
  4. Gaver til børn, børnebørn og svigerbørn

Så nap en brunkage og en kop kaffe, og gå de fire punkter igennem. Måske er der penge at spare.

Undgå restskat for 2024

Det er en dårlig idé at bruge Skattestyrelsen som en bank. Hvis du har penge til gode hos Skattestyrelsen, kan du ikke få dem udbetalt, når du har lyst - og hvis du skylder penge, skal du betale en rente for det. VI kender endnu ikke rentesatserne for restskat vedrørende indkomståret 2024, men sidste år var dag-til-dag-renten 5,5%. Havde du penge til gode, blev det godtgjort med et tillæg på 0,8%. Vær opmærksom på, at du ikke kan få fradrag for renteudgifterne, ligesom du heller ikke skal betale skat af godtgørelsen fra Skattestyrelsen. Rentesatsen for indkomståret 2024 vil blive offentliggjort senest den 15. december 2024.

Undgå restskat, og dermed betaling af rente, ved at indbetale frivillig restskat – det kan du gøre her , eller ved at lave en ekstra indbetaling på en fradragsberettiget pensionsordning.

Indbetaler du ekstra på en fradragsberettiget pensionsordning, fx ratepension og livsvarig livrente, kan du nedbringe en eventuel restskat.

Beregningseksempel med topskat

  • Forventer en restskat på 7.000 kr.
  • Du er i arbejde og betaler topskat
  • Der indbetales 13.500 kr. ekstra på en fradragsberettiget pensionsordning i 2024

Du får boostet din pensionsopsparing med 13.500 kr. - og samtidig reduceret din skat med ca. 7.000 kr., så du undgår en restskat.

Topskatten er umiddelbart 52 procent. Der indbetales i forvejen 80.600 kr. på en fradragsberettiget pensionsordning i 2024, hvorfor der ikke er taget højde for det ekstra pensionsfradrag, da det allerede er benyttet.

Beregningseksempel med bundskat

  • Forventer en restskat på 7.000 kr.
  • Du er i arbejde og betaler bundskat
  • Der indbetales 19.000 kr. ekstra på en fradragsberettiget pensionsordning i 2024

Du får boostet din pensionsopsparing med 19.000 kr. - og samtidig reduceret din skat med ca. 7.000 kr., så du undgår en restskat.

Bundskatten er umiddelbart 37 procent.  Der indbetales i forvejen 80.600 kr. på en fradragsberettiget pensionsordning i 2024, hvorfor der ikke er taget højde for det ekstra pensionsfradrag, da det allerede er benyttet.

Indbetaling på pension

Indbetaling på pension er relevant for alle – men de nye skatteregler giver en særlig fordel til dem, der har en årlig indkomst (før skat) på mellem 640.100 kr. og 776.500 kr.

Folketinget har nemlig vedtaget nye skatteregler fra 2026, som ændrer grænserne for topskat og tilføjer både en mellemskat og en top-topskat.

Hvis din årlige indkomst (før skat) ligger mellem 640.100 kr. og 776.500 kr., er det fordelagtigt at øge dine pensionsindbetalinger i 2024 og 2025. Det skyldes, at skattefordelen ved pensionsindbetalinger er større i disse år, end den bliver, når de nye regler træder i kraft i 2026.

Specifikt kan du opnå 7,5% højere fradragsværdi ved at øge pensionsindbetalingerne i 2024 og 2025, da du får fradrag i topskatten på 15%. Fra 2026 har du kun fradrag i mellemskatten. I dag giver pensionsindbetalinger et topskattefradrag på 15%, sammenlignet med kun 7,5% efter de nye regler træder i kraft. Derfor er der en økonomisk fordel ved at indbetale ekstra til pension nu.

Ender man i top-topskat, er det derimod en fordel at vente med ekstraordinære pensionsindbetalinger, da man i top-topskatten opnår et fradrag på 5% mere end i dag.

Optimér din skat på aktier

I 2024 beskattes aktieindkomst op til 61.000 kr. (122.000 kr. for ægtefæller) med 27%, mens beløb over denne grænse beskattes med 42%.

Som privat aktionær, der har modtaget udbytte eller realiseret gevinster på børsnoterede aktier i 2024, kan du overveje at realisere et tab på andre aktier inden årets udgang. Dette skyldes, at sådanne tab kan trækkes fra realiserede gevinster og udbytter, før aktieindkomsten og dermed skatten beregnes. Alternativt kan det være en fordel at realisere gevinster nu, hvis din aktieindkomst endnu ikke har overskredet 61.000 kr., så du bedst muligt udnytter den lavere beskatning på 27%.

Særligt for lagerbeskattede fonde, fx ETF’er, skal du være opmærksom på, at du skal medregne gevinst og tab årligt, selvom du ikke har solgt fonden. Skattestyrelsens positivliste viser de lagerbeskattede fonde, hvor gevinst eller tab beskattes som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst, og tæller med i det samlede regnestykke for aktieindkomsten. Du finder positivlisten her

Er du i den situation, at dit samlede tab i år på børsnoterede aktier er større end den samlede gevinst, overføres det tab du ikke “bruger” i al fremtid. Så når du en gang i fremtiden har positiv aktieindkomst fra børsnoterede aktier, vil du kunne modregne tabet fra i år.

Har du modtaget udbytte fra dit eget unoterede selskab, skal du være opmærksom på, at tab på børsnoterede aktier ikke kan modregnes i udbytte fra unoterede selskaber.

Giver du dig i kast med at beregne, hvor meget du har tjent i årets løb, skal du være opmærksom på, at udbytter går med i beregningen. Og når du får udbytte fra en børsnoteret aktie, skal du være opmærksom på, at der allerede er trukket 27% i aconto aktieskat – det er altså et nettobeløb, der går ind på kontoen fra udbytterne. Anvend derfor udbyttenotaerne til at beregne, hvor meget du har fået i udbytte i årets løb.

Reducér skatten – anvend aktiesparekontoen

For at reducere skatten på fremtidige afkast, kan du benytte en aktiesparekonto. Ifølge en opgørelse fra Finans Danmark har ca. 400.000 personer allerede en aktiesparekonto, mens lidt over 1.000.000 personer ifølge Danmarks Statistik ejer aktier. Aktiesparekontoen er altså stadig er relevant for 600.000 personer, som endnu ikke har en. Den er attraktiv, fordi skatten reduceres til 17%, som opgøres efter lagerprincippet. Det betyder, at afkastskatten afregnes årligt. Det forventes, at Folketinget 5. december vil vedtage, at indskudsloftet på aktiesparekontoen ekstraordinært hæves til 166.200 kr. i 2025 (2025-niveau).

Reducer skatten yderligere og tænk langsigtet – anvend aldersopsparingen

Hvis du kan undvære pengene i en længere periode, er en aldersopsparing også værd at overveje for de fleste. Selvom du ikke får fradrag for indbetalinger til en aldersopsparing, er det stadig en god idé at indbetale det maksimale beløb. Afkastet på aldersopsparingen beskattes nemlig kun med 15,3%, hvilket er betydeligt lavere end beskatningen af afkast på frie midler. I 2024 kan du indbetale op til 9.100 kr. Hvis du har syv år eller mindre til folkepensionsalderen, kan du dog indsætte op til 58.900 kr. årligt.

 

 

Giv en økonomisk håndsrækning til næste generation – og spar 15% i skat

Det kan være en fordel at inkludere gaver i din formueplanlægning. Selvom meget store gaver typisk medfører gaveafgift, kan forældre, bedsteforældre og oldeforældre hvert år give gaver til deres børn, børnebørn og oldebørn uden at betale afgift, så længe gaven holder sig under bestemte beløbsgrænser. I 2024 er grænsen for afgiftsfrie gaver 74.100 kr. Derudover kan svigerforældre også give afgiftsfrie gaver til deres svigerbørn med en beløbsgrænse på 25.900 kr. i 2024.

Hvis man har mulighed for at indsætte op til 6.000 kr. på en børneopsparing, er dette meget fordelagtigt, da afkastet er skattefrit. Husk dog, at et indskud på børneopsparingen på 6.000 kr. tæller med i det årlige afgiftsfrie gavebeløb.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler