I 2024 beskattes aktieindkomst op til 61.000 kr. (122.000 kr. for ægtefæller) med 27%, mens beløb over denne grænse beskattes med 42%.
Som privat aktionær, der har modtaget udbytte eller realiseret gevinster på børsnoterede aktier i 2024, kan du overveje at realisere et tab på andre aktier inden årets udgang. Dette skyldes, at sådanne tab kan trækkes fra realiserede gevinster og udbytter, før aktieindkomsten og dermed skatten beregnes. Alternativt kan det være en fordel at realisere gevinster nu, hvis din aktieindkomst endnu ikke har overskredet 61.000 kr., så du bedst muligt udnytter den lavere beskatning på 27%.
Særligt for lagerbeskattede fonde, fx ETF’er, skal du være opmærksom på, at du skal medregne gevinst og tab årligt, selvom du ikke har solgt fonden. Skattestyrelsens positivliste viser de lagerbeskattede fonde, hvor gevinst eller tab beskattes som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst, og tæller med i det samlede regnestykke for aktieindkomsten. Du finder positivlisten her
Er du i den situation, at dit samlede tab i år på børsnoterede aktier er større end den samlede gevinst, overføres det tab du ikke “bruger” i al fremtid. Så når du en gang i fremtiden har positiv aktieindkomst fra børsnoterede aktier, vil du kunne modregne tabet fra i år.
Har du modtaget udbytte fra dit eget unoterede selskab, skal du være opmærksom på, at tab på børsnoterede aktier ikke kan modregnes i udbytte fra unoterede selskaber.
Giver du dig i kast med at beregne, hvor meget du har tjent i årets løb, skal du være opmærksom på, at udbytter går med i beregningen. Og når du får udbytte fra en børsnoteret aktie, skal du være opmærksom på, at der allerede er trukket 27% i aconto aktieskat – det er altså et nettobeløb, der går ind på kontoen fra udbytterne. Anvend derfor udbyttenotaerne til at beregne, hvor meget du har fået i udbytte i årets løb.
Reducér skatten – anvend aktiesparekontoen
For at reducere skatten på fremtidige afkast, kan du benytte en aktiesparekonto. Ifølge en opgørelse fra Finans Danmark har ca. 400.000 personer allerede en aktiesparekonto, mens lidt over 1.000.000 personer ifølge Danmarks Statistik ejer aktier. Aktiesparekontoen er altså stadig er relevant for 600.000 personer, som endnu ikke har en. Den er attraktiv, fordi skatten reduceres til 17%, som opgøres efter lagerprincippet. Det betyder, at afkastskatten afregnes årligt. Det forventes, at Folketinget 5. december vil vedtage, at indskudsloftet på aktiesparekontoen ekstraordinært hæves til 166.200 kr. i 2025 (2025-niveau).
Reducer skatten yderligere og tænk langsigtet – anvend aldersopsparingen
Hvis du kan undvære pengene i en længere periode, er en aldersopsparing også værd at overveje for de fleste. Selvom du ikke får fradrag for indbetalinger til en aldersopsparing, er det stadig en god idé at indbetale det maksimale beløb. Afkastet på aldersopsparingen beskattes nemlig kun med 15,3%, hvilket er betydeligt lavere end beskatningen af afkast på frie midler. I 2024 kan du indbetale op til 9.100 kr. Hvis du har syv år eller mindre til folkepensionsalderen, kan du dog indsætte op til 58.900 kr. årligt.