Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Svindel
Artikel Investering | 3 min

Investeringssvindel – pas på det ikke rammer dig

55,4 mio. kr. Så meget har danskere tabt på grund af investeringssvindel i første halvår af 2024. Det viser tal fra Finans Danmark, og det er en gedigen stigning i forhold til de foregående år. Formueekspert Jeanette Kølbek rådgiver her om, hvordan du undgår at blive udsat for investeringssvindel.

Nykredit

Lyder det for godt til at være sandt? Så er det det nok også. Det gælder i mange af livets forhold – og det gælder også, når det kommer til investeringsmuligheder. Investeringssvindel er desværre et støt stigende problem, og dækker over svindelsager, hvor kriminelle ved at tilbyde falske investeringsmuligheder får ofre til at overføre penge dem.

”Det foregår ofte sådan, at man bliver kontaktet af en person, der giver sig ud for at repræsentere et investeringsselskab, som lokker med en attraktiv investeringsmulighed i aktier, obligationer eller kryptovaluta. Der lokkes med højt afkast og lav risiko – og ofte lægges der pres på offeret med en påstand om, at man skal slå til med det samme, for at være med. Bagmændene har ofte  en professionelt udseende hjemmeside og salgsmateriale, der får alt til at fremstå troværdigt. Svindlerne er – med andre ord – dygtige og ganske kreative, så det er vigtigt at være yderst opmærksom, hvis man får den type henvendelse”, siger Jeanette Kølbek.

Falske annoncer med kendte danskere

Et andet kendt greb, som svindlerne tager i brug, er falske reklamer på sociale medier, hvor kendte danskere misbruges som blikfang for en falsk investeringsmulighed.

”Klikker man på disse annoncer med kendte danskere som blikfang, ledes man ind på en falsk hjemmeside og investeringsplatform, hvor man kan investere i fx kryptovaluta. Men der er tale om svindel, hvor de penge, man tror man investerer, i stedet for lander i kriminelles lommer”, siger Jeanette Kølbek.  

Er man uheldig at blive offer for investeringssvindel, risikerer man ikke kun at miste det investerede beløb – der er også en stor risiko for, at ens oplysninger er blevet delt med andre kriminelle, hvilket øger risikoen for, at man igen vil blive forsøgt svindlet. Der er derfor rigtig god grund til at være opmærksom, lyder det fra Jeanette Kølbek.

”Mit råd er først og fremmest, at man afviser en uopfordret henvendelse om investeringsmuligheder, og undlader at klikke på annoncer, der reklamerer for investeringer, der lover urealistiske høje afkast. Hvis man alligevel overvejer at takke ja til en investeringsmulighed, er mit råd, at man altid rådfører sig med en uvildig rådgiver, inden man træffer beslutning om at investere. Opdager man, at man er blevet, eller er blevet forsøgt svindlet, bør man straks stoppe al kontakt med svindlerne, gemme eventuel korrespondance og melde det til politiet. Har man overført penge til svindlerne, skal man skynde sig at kontakte sin bank og høre, om det er muligt at nå at tilbageføre hele eller dele af beløbet”, siger Jeanette Kølbek.

Er man først gået i fælden, er der ekstra god grund til at være opmærksom efterfølgende, da man risikerer, at ens oplysninger er blevet delt med andre kriminelle, som på samme eller anden vis vil forsøge at franarre dig dine penge.

”Der er også set eksempler på, at ofre for svindel, som har opdaget svindlen og har stoppet kontakten med svindlerne, efterfølgende kontaktes af samme svindler, der nu udgiver sig for at være en advokat, der forbereder et sagsanlæg. Denne ”advokat” lokker med, at man kan få de penge, man er blevet franarret retur, hvis man overfører penge til dækning af sagens omkostninger. Så der er virkelig god grund til at være på vagt”, siger Jeanette Kølbek.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler