*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Amerikanske jobtal
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Stærk jobvækst mindsker behovet for større rentenedsættelser

Jobvæksten i USA stiger markant mere end ventet til 254.000 i september, og juli og august oprevideres samtidig med samlet 72.000. Dagens tal mindsker sandsynligheden for endnu en stor rentenedsættelse på et halvt procentpoint til november.

Nykredit

Den samlede jobskabelse er drevet af en solid privat jobskabelse på 223.000. Jobskabelsen i servicesektorerne driver stadig majoriteten af fremgangen. Arbejdsløsheden falder - stik modsat den amerikanske centralbanks seneste prognoser - fra 4,2% til 4,1%.Med baggrund i dagens tal, som i styrke virker til klart at overgå Federal Reserves forventninger, så forekommer muligheden for endnu en stor rentenedsættelse på et halvt procentpoint noget svagere, lyder det fra chefstrateg Frederik Engholm.

”Kombinationen af klart stærkere data – fx med en modsatrettet udvikling i arbejdsløsheden end ventet - og en kraftig start på lempelserne med et halvt procentpoint i september, gør det umiddelbart mindre sandsynligt, at der kan nås til enighed om endnu en stor rentenedsættelse, når Frederal Reserve holder sit næste rentemøde 7. november”, siger Frederik Engholm. 
Markedsreaktionen var da også at sende både korte og lange renter op. 2- og 10-årige amerikanske renter steg hele 13bp og 7bp umiddelbart efter offentliggørelsen. For dagen endte det med en stigning på hele 22 bp for de 2-årige statsrenter, og 12 bp for de 10-årige. Renteudviklingen i USA kunne også ses i de europæiske renter.

På aktiemarkerne er vi efterhånden også tilbage til mere normale tider, hvor gode nyheder fra økonomien skaber positive vinde på aktiemarkederne. I USA steg S&P500 med 0,7% og Nasdaq med 1,2%. I Europa var stigningerne en smule mindre. Fx steg Stoxx600 med 0,4%. Fredagen bød på stort set uændrede oliepriser på trods af lavere recessionsrisiko efter jobrapporten og den eskalerende situation i Mellemøsten.

Derfor er amerikanske jobtal relevant for dig som investor

Det amerikanske jobtal, også kaldet kongetallet, viser, hvor mange nye job der er skabt i den forgangne måned. Tallet er en indikator for, hvordan amerikansk økonomi har det. Når der skabes mange nye job, vidner det om en økonomi i fremgang, hvor de amerikanske forbrugere typisk oplever bedre tider. Omvendt er det et tegn på en presset økonomi, når jobskabelsen er negativ. Tallet har ofte betydning for den amerikanske centralbanks beslutninger. USA er verdens største økonomi med stor betydning for verdensøkonomien, og derfor også for finansmarkederne.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler