*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 5 min

Løngabet mellem mænd og kvinder udvider sig lidt

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at det gennemsnitlige løngab mellem mænd og kvinder er 12,4 procent i 2023 – det er 0,2 procentpoint højere end i 2022. Formueekspert Jeanette Kølbek ser her nærmere på opgørelsen.

Nykredit

Vi starter med den gode nyhed.

I de seneste 20 år (2004-2023) er det gennemsnitlige løngab mellem mænd og kvinder blevet indsnævret med cirka 25 procent - fra 16 procent til nu 12,4 procent.

Og så den dårlige nyhed.

Det går virkelig langsomt. Og i 2023 steg løngabet tilmed lidt, i forhold til året før.

Stor spredning på tværs af brancher

Mænds gennemsnitlige indkomst var således i 2023 12,4 procent højere end kvinders, mod 12,2 procent i 2022. Der er dog betydelig forskel i løngabets størrelse på tværs af brancher, viser opgørelsen.

”I 92% af de målte stillinger, er det mændene, som fører løngabet. Mænd der arbejder inden for informations- og kommunikationsteknologi har det højeste løngab til kvinderne, herunder systemadministration, hvor løngabet er på hele 32,3 procent. I kun 8% af tilfældene er det kvinderne, der fører i løngabet, og det er inden for manuelt arbejde. Her er det højeste løngab 12,5 procent inden for det såkaldte ”forefaldende arbejde” som fx rengøring, maling og vedligeholder bygninger, områder og fabriksanlæg og påtager sig simple reparationer”, siger Jeanette Kølbek.

De stillinger, hvor mændene har det største løngab, er typisk i de stillinger hvor indkomsten er høj, som fx IT, advokat, psykologi, samfundsøkonomi m.m. Og i de relativ begrænset tilfælde, hvor kvinderne fører løngabet, er det i stillinger hvor indkomsterne ofte er lavere, som fx pakkeriarbejde, tilberedning af mad, køkkenhjælp, rengøring m.m.

Der er ifølge Jeanette Kølbek mange mulige forklaringer på løngabet mellem mænd og kvinder.

”En af de væsentlige årsager er, at kvinder og mænd ofte vælger forskellige uddannelser og arbejder i forskellige sektorer og brancher. En anden er, at kvinder lader til at være dårligere til at forhandle løn end mænd. Den lille stigning i løngabet i 2023 kan måske forklares med netop det.  Der var nemlig i 2023 ekstraordinært mange, der skiftede job, og jobskifte er ofte en anledning til at forhandle sig til en lønforhøjelse. Her kan mænd have haft større succes”, siger Jeanette Kølbek.

Kvinderne fører løngabet, når det kommer til deltidsstillinger

Bryder vi løngabet ned til heltids- og deltidsstillinger, er løngabet for heltidsstillinger 11,8 procent og for deltidsstillinger -1,1 procent.

Mænds gennemsnitlige indkomst for heltidsstillinger var således 11,8 procent højere end kvinders, imens kvindernes gennemsnitlige indkomst for deltidsstillinger var 1,1 procent højere end mændenes.

Selvom kvinderne fører i lønstatistikkerne, når det kommer til deltidsstillinger, kommer det dem ikke til gavn i tilfælde af en skilsmisse.

”Næsten halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Bliver man en del af denne statistik, vil det ofte være den ægtefælle, der har arbejdet deltid, som står tilbage med en betydelig mindre pensionsopsparing, end den tidligere partner. Hvad de færreste er opmærksomme på, er, at pensionsopsparinger ikke deles ligeligt ved skilsmisse, medmindre andet er tinglyst i en ægtepagt” siger Jeanette Kølbek..

Den seneste opgørelse af pensionsgabet, som er forskellen mellem mænd og kvinders pensionsformue, viser, at kvinderne i gennemsnit er 25 procent bagud sammenlignet med mændene.

”25 procent er meget. Og det sætter altså en tyk streg under vigtigheden af, at man tager højde for disse økonomiske uligheder og planlægger for en mere sikker økonomisk fremtid for begge parter”, siger Jeanette Kølbek.

Uanset årsagerne til lønforskellene er det et faktum, at kvinder i gennemsnit tjener mindre end mænd. Dette løngab, sammen med det faktum at kvinder typisk arbejder mere på deltid, tager længere barselsorlov og har en længere forventet levealder, skaber et større behov for, at kvinder sparer mere op til pension end mændene.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler