Hvad kan du købe bolig for?
Inden du begynder at kigge på ny bolig, er det godt at have et overblik over, hvor meget boligen må koste. Start med at lave en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for. Så er du godt på vej.
Så er det endelig blevet tid til, at du skal købe din første bolig og du er sikkert en smule forvirret over de forskellige beslutninger du skal træffe. Vi prøver at hjælpe dig med et overblik her.
Nu går det stærkt. Du har fundet den helt rigtige bolig og er klar til at købe. Det er nu, du bl.a. skal
Ring til os på 70 10 90 00, skriv til os i netbanken, eller lad os kontakte dig.
BoligGO er for dig, som har fundet den rigtige bolig og er klar til at give et bud.
Med BoligGO kan du få et møde med en rådgiver inden for en time, og du får besked om dine muligheder for at låne, inden for max 24 timer efter du har sendt os de relevante dokumenter.
BoligGO kan pt. kun bruges til ejerboliger og sommerhuse.
Inden du begynder at kigge på ny bolig, er det godt at have et overblik over, hvor meget boligen må koste. Start med at lave en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for. Så er du godt på vej.
Når du har fundet din drømmebolig, kan du bruge beregneren her til at se, hvad det cirka vil koste pr. måned at låne penge til finansieringen i Nykredit.
Når du køber ejerbolig, skal du kunne lægge mindst fem procent af boligens værdi i udbetaling. Du kan finansiere op til 80 procent af boligens værdi med et realkreditlån, og resten med et boliglån som fx BoligLån Køb.
Fordelingen ift. at finansiere en ny ejerbolig vil derfor ofte se således ud:
*Udover de 5% til udbetaling på boligen skal du også betale handelsomkostninger som fx omkostninger til advokat, købermægler, skøde mv.
Andelsboliger finansieres med særlige AndelsBoligLån.
Læs også: Hvad er et realkreditlån?
Et realkreditlån bruges ofte til at finansiere et boligkøb. Hvis du vil læse mere om, hvad et realkreditlån er, så klik her.
Når du låner penge i et realkreditinstitut, populært kaldet et realkreditlån, bliver du stillet over for nogle valg. Du skal fx vælge, om du vil have fast eller variabel rente, og om du vil betale af på lånet med det samme eller nøjes med at betale renterne i nogle år, og dermed vælge afdragsfrihed. Der er fordele og ulemper uanset hvad du vælger.
Fast rente er mere sikker, for så kender du renten i hele lånets løbetid. Det kan give tryghed og ro i maven.
Variabel rente er derimod som regel billigere, når du får udbetalt lånet, men fordi renten kun er kendt i kortere periode fx 6 måneder eller 3 år, kan du risikere, at den stiger til et højere niveau end den faste rente, du kunne have fået.
Læs mere: Fast- og variabel rente
Hvis du ikke betaler af på lånet, kan du reducere dine månedlige udgifter i en periode, fordi du så kun betaler renter. Men før eller siden skal du betale lånet tilbage, og så kommer du til at betale mere hver måned, fordi du nu har kortere tid til at betale det samme beløb.
Hvis du betaler afdrag, betaler du af på lånet, og man siger, at du sparer op i din bolig. For når du betaler af på lånet, kommer du til at skylde mindre og mindre, mens din bolig (forhåbentlig) er mindst det samme værd. Hvis du sælger boligen, vil du få penge i hånden.
Et boliglån finansierer det, som udbetalingen og realkreditlånet ikke gør.
Når du køber en bolig, skal du som minimum selv betale 5 procent af boligens pris – det er et lovkrav. De resterende 95 procent kan du låne.
Du kan finansiere op til 80 procent af din boligs værdi med et realkreditlån og den resterende del med et boliglån, som er et banklån med variabel rente. Som førstegangkøber kan du vælge at finansiere med vores BoligLån Køb. Med BoligLån Køb får du et af markedets mest attraktive boliglån, samtidig med at du kan få ydelsesfrihed i op til 12 mdr. Så får du som førstegangskøber tid til at få økonomien på plads efter dit boligkøb. Dine muligheder for ydelsesfrihed kommer an på din økonomiske situation og aftales med din rådgiver.
Du kan også finansiere den sidste del med et PrioritetsLån, som er et fleksibelt lån med en tilhørende indlånskonto, hvor pengene fra lånet bliver sat ind. Dette kan være en fordel, hvis du eksempelvis har en opsparing stående, da du minimerer renteudgifter.
Tag gerne en snak med en bankrådgiver, der kan fortælle mere om dine muligheder. Husk, du altid kan ringe til os på 70 10 90 00.
Er du klar til at dykke ned i tal og tabeller, og vil du vide, hvordan renter og kurser ser ud netop nu? Siden her er for de mere hardcore boligkøbere.
Når du er klar til at optage dit realkreditlån, vil din bankrådgiver tale med dig om kursen (prisen) på de obligationer, der ligger bag ved lånet. Jo tættere på 100 kursen er, desto mere gunstig er den, og jo bedre pris får du på dit lån. Men kursen skifter hele tiden, så du kan vælge at kurssikre. Det betyder, at du låser kursen på et bestemt niveau, så du er sikker på, at den i hvert fald ikke bliver dårligere, på den tid der går, fra at du beslutter dig for at få lånet, og indtil lånet bliver udbetalt. Det heder også en fastkursaftale. Du betaler et gebyr til banken for at kurssikre.
Kursskæring er egentlig et gebyr. Nogle gange kaldes det også kurstillæg eller kursfradrag, for at gøre det hele lidt mere forvirrende. Kursskæring fungerer ved, at realkreditinstituttet tillægger eller fratrækker en fast sats, fx 0,2 kurspoint, fra den kurs, som realkreditinstituttet selv handler obligationerne til på markedet. Hvis realkreditinstituttet i eksemplet her handler obligationerne til en kurs på 98 for at finansiere dit lån, vil kursskæringen betyde, at du få en kurs på 97,8 – altså lidt mindre gunstig end markedsprisen.
Når du skifter bolig, vil vi anbefale at du både kontakter ejendomsmægler, realkreditinstitut, advokat, bank og måske også en byggeteknisk konsulent. Med køberrådgivning får du det hele samlet.
Når du skal til dit første møde med banken for at tale om lån til bolig, vil rådgiveren som regel bede dig have en række dokumenter med og have lavet et budget på forhånd. Det er alt sammen for at kunne give dig den bedste rådgivning, da mange aspekter af din økonomi bliver berørt ved boligkøb. Du skal typisk:
Har du problemer med at finde én eller flere af oplysningerne ovenfor, så bare tag det rolig. Vi hjælper dig med at få styr på det hele på vores møde.
Overvej også gerne, om du har andre behov inden for den nære fremtid, som banken kan hjælpe dig med. Fx hvis du ved, at I skal spare op til eller låne penge til at holde bryllup, købe bil eller renovere boligen for et større beløb.
Måske ved du allerede, når du køber din nye bolig, at du får brug for penge til at renovere den. Så er det oplagt at få finansieringen på plads med det samme, når du får eller søger om lån i huset. Ofte vil en renovering betyde, at din bolig bliver mere værd, og så kan du optage et realkreditlån, der tager højde for det – det vil sige, at du ofte kan få et større realkreditlån fra starten.
Du kan også overveje at tage et Grønt BoligLån, hvor du på attraktive vilkår kan låne penge, hvis du vil energirenovere – fx isolere eller skifte varmekilde eller vinduer i din bolig.
Prøv vores nemme varmekildeberegner og se, hvad du kan spare ved at skifte varmekilde.
Det er vigtigt, at du får kigget på dine forsikringer, når du skal til at købe din første bolig.
Som førstegangskøber i Nykredit får du et selvrisiko-bevis på 2.000 kr., hvis du tegner en indboforsikring gennem os i forbindelse med boligkøbet. Selvrisiko-beviset gælder i 1 år på alle dine skadesforsikringer gennem Nykredit, så du i denne periode slipper for at skulle betale selvrisko, hvis uheldet er ude.
Vi samarbejder med Privatsikring, så du kan få forsikring gennem Nykredit og dermed samle bank og forsikring ét sted.
Klik dig videre nedenfor og få tips og gode råd til dér, hvor du er.
Som førstegangskøber kan det være en fordel at være opdateret om boligmarkedet og privatøkonomi. Få viden, tips og inspiration i vores nyhedsbrev "BoligNyt" her.
Forstå ForeningsFordele
Vi er ejet af en forening, og derfor kan du som kunde få særlige fordele - vi kalder det ForeningsFordele. Overskuddet fra foreningen giver vi nemlig tilbage som rabatter og tilskud til alle de kunder, der kan få ForeningsFordele.